Monday, January 5, 2015

Tahun Baru

Assalamualaikum ..
Harini aku nak post tentang Tahun Baru ( dapat idea dari Sorang Perempuan ) .. Selama 42 minit 4 jam 24 hari 6 bulan 15 tahun aku hidup , tahun ni lah paling sikit aku jumpa post " new year , new me " , " azam baru 2015 " and semua jenis post yg ade kene mengena dengan Tahun Baru .. So , aku bukan nak ckp yg Berazam itu sesuatu yg tidak baik , tapi , kalau korang cuma azam di mulut .. Apa gunanya , Ibarat pepatah orang putih , actions speak better than words .. Aku pon x " obey " sangat dengan pepatah ni .. Tapi , kalau korang nak org tau azam korang , lebih baik , buat dahulu , sembang kemudian .. Aku bagi aku keadaan yg ada kene mengena dengan mende yg aku cerita ni ..

Cerita 1 ~~>
Man : Saya berazam untuk study betul2 untuk exam tahun 2016 ( spm bagi batch 1999 ) bla bla bla ..
Bila masuk sekolah citer pasal drama lah , dapat awek baru lah , apa lah .. Macam2 ag ..

SPM : Man , mu tunggu aku datang ..
MOM & DAD : Ya Allah , aku bersujud kepadamu dengan rasa rendah diri bla bla bla ..
ANAK : *Type in google search : How to get free coc gem ..

November 2016 ~~ >

SPM : Baru kau tau payah .. Lagi payah dari pt3 :3 ..
MOM & DAD : *Sujud sambil nangis harap anak dapat jawab ..
ANAK : Bapak payahnya .. Bla bla bla ..

Keluar result ..

RESULT : :'(
MOM & DAD : :'(
ANAK : :'(

Cerita 2 ~~>

January 2015 ~~>

Minah : Tahun baru ni , aku x nak dah kuar ngan laki , aku nak pakai baju and tudung labuh bla bla bla ..

February 2015 ~~>

Minah : Man , jom g tasik Chini bla bla , wat perkara mungkar bla bla ..

Cerita 3 ~~>

Abu : Ya Allah , ubahlah diri aku ke arah kebaikan bla bla .. Sob2x
Allah tunaikan ..

Conclusion :
1. Azam itu penting , tetapi , lebihkanlah berdoa dan berusaha ..
2. Action speak louder than words ..
3. Walaupun dah terlambat , SELAMAT TAHUN BARU
K bye .. Assalamualaikum ..
p.s. Aku nak tegaskan kat sini .. Aku ckp guna " aku " bukan sebab aku kasar , or jahat , or pape yg negative , ianya kerana aku sayang readers aku .. Bukti ?? Korang doa camne ? Pilih " a " atau " b " .
A ) Ya Allah , aku ingin memohon ampun atas segala dosa2 ku ..
B ) Ya Allah , saya ingin memohon ampun atas segala dosa2 ku ..


=)

2 comments:

  1. pada pendapat ina, ramai orang yang berazam tapi hangat-hangat tahi ayam je kan.. masa mula2, memang lah semangat. ye lah, bila tengok orang lain buat azam, kita pun nak jugak. tapi, bila kita dah ada di situasi sebenar, baru lah kita tahu, macam mana susahnya kita nak capai azam kita tu..

    ReplyDelete