Thursday, January 8, 2015

Cara Membuat Transparent Header

Assalamualaikum ..

Harini aku nak ajar cara untuk buat header blog korang , as you can see , aku baru discovered cara untuk fit kan header kat atas tu .. So , aku nak ajar cara wat transparent je .. Mula2 , korang buat je lah gambar tu gune ape pon , tapi pastikan gambar tu berlatarbelakangkan putih ( senang sikit ) , macam aku , aku guna Coreldraw , boleh search google kalau x tahu mende tuh .. Tapi , coreldraw x leh buat transparent .. SO , aku guna laman web Pixlr .. Senang je caranya , meh aku wat sample ..

Follow seme step aku ..

Step 1 : Bukak gambar yg ingin diedit ..

tekan gambar untuk besar

Pilih , open ..


Pastu , tekan file > new image


Pilih saiz image baru tu mengikut gambar korang tu .. Tgk contoh gambar .. ( untuk rujukan )


Pastu , tekan window gambar korang , tgk tepi tu , ad yg aku bulatkan tu , tepi kanan .. Drag mende tu ke new image yg transparent tadi ..


Pastu , tekan tool " magic wand " ( kalau dalam photoshop ) , tekan kat background yg ingin dipadam , pastu akan jadi titik putus2 keliling tu , tekan Ctrl + X ..


Kalau ad mende yg x same warna , guna mende yg aku tunjuk nih .. Pastu tekan Ctrl + x jugak ..


Nanti hilanglah mende tu , kalau macam tulisan , tempat yg ada lubang tgh , macam huruf " o " , kat lubang tu kene buang jugak ..


Last sekali , save sebagai .png ..


Sebelum post kat blog or mane2 , jgn lupa gunakan TinyJpeg .. K , jumpa lain kali .. Bye , Assalamualaikum.

0 comments:

Post a Comment