Saturday, December 20, 2014

Tutorial : Adjust subtitle Movie

Assalamualaikum ya'll ..

Hello , hari ni aku nak ajar cara nak adjust subtitle sesebuah movie , aku guna real steel sebagai contoh ..

Kalau link x berfungsi , tweet me , atau , comment , aku akan reupload A.S.A.P

First : Korang kene download subtitle workshop , esok aku update link .. bila korang dah download , tekan belah kanan mouse , dan extract to " SubtitleWorkshop251/ " ..

tekan gambar untuk besarkan ye

Open folder SubtitleWorkshop251 , dan , akan ada satu setup dalam tu .. Tekan dua kali , atau open setup tu .. 


Jalankan setup sehingga selesai ( aku skip je ea )


Last sekali , tekan finish ..


Lepas tu , bukak cerita yg subtitle nya rosak , yg ingin di " adjust " timing nya ..


Buka subtitle workshop semula , tekan file , dalam tu tekan " load subtitle " ..


Search subtitle yg ingin dibaiki ..


Tgk pada rangkap pertama dalam sub tu .. 


Berdasarkan dialog di atas , cari kedudukan dialog tersebut dalam movie itu .. 


Kalau dah jumpa , tekan control + b di subtitle workshop ..


Akan keluar satu pop up window ..


Adjust timing mengikut cerita itu .. ( tak pandai nak terangkan , huhu ) , Tekan adjust ..


Kemudian , buat langkah yg sama dengan dialog terakhir ..


Tengok timing berpandukan dialog di atas ..


Korang buat lah ikut yg mula2 tadi , ctrl + b , adjust timing , and tekan adjust .. Then , click file , tekan save .. ( atau ctrl + s )


Last sekali , subtitle anda akan selari dengan movie , kalau x sama sikit tu , kene ejas yg milisaat la .. The same step .. Just timing kene cantik .. 


Terima kasih kerana membaca ( setakat ni ad satu je audience :'( )

Harap dapat membantu anda untuk adjust timing subtitle .. =) Nite .. Bye , Assalamualaikum ..

p.s. Dalam adjust timing tu , dua angka pertama , jam , dua angka kedua minit , dua angka ketiga saat , tiga angka last , milisaat or detik ..

0 comments:

Post a Comment