Friday, December 19, 2014

Tutorial : Letak Subtitle Dalam Movie

Assalamualaikum ..

Malam ni aku nak ajar cara letak subtitle dalam movie .. First of all , download subtitle tu .. Laman web yg aku guna ialah Subscene .. Aku akan guna cerita inception sebagai contoh ..  Follow footstep aku k ..

First : Kene la ad citer yg korang x paham ( sama ad english , atau pape bahasa )
Tekan gambar untuk besarkan ..

Second : Pergi ke website subscene , aku x guna website lain ( maybe dah biasa )


Then : Search tajuk citer ka tu , dalam kes aku ni " inception " .. Scroll sampai jumpa bahasa yg dikehendaki dan , cari encoding yg sama .. Mcm , bluray ke , dvdrip ke .. Ikut citer r ( kalau xd , download je mane2 , nanti boleh adjust sub tu )


Next : Tekan download ..


After That : Extract sub tu , dan pindahkan ke dalam satu folder yg sama dgn citer tu ..


Last : Copy nama salah satu , and samakan nama satu ag .. Dalam ayat mudah , samakan nama video ngan sub , kalau kat sub tu ad " .srt " jgn buang yg tu .. X leh gune nanti ..


P.s. Nanti aku wat tutor yg nak adjust subtitle tu .. 
P.s.s Kalau ad nak mintak tutor pape , try la tanya kat fb aku , InsyaAllah aku tolong ( kalau aku tau ) ..

0 comments:

Post a Comment